UX / UI TASARIM

Dijital dünyanın hayatımızın merkezi haline gelmesi, zorunlu ve keyfi işlerin birçoğunun internet üzerinden halledilmeye başlanması ile birlikte yeni birçok kelime de lugatımıza dahil oldu.

Birkaç yıl öncesine kadar her firmanın her markanın web sitesi mutlaka olmalı düşüncesindeydik. Fakat değişen zaman, yenilenen teknoloji ve gelişen dijital dünya ile markaların bir web sitesinin bulunması yeterli olmayarak aynı zamanda bu sitenin kullanıcı deneyimlerine de uygun olması ihtiyacı doğdu. İşte tam da bu noktada User Interface (UI) ve User Experience (UX) kavramları hayatımıza girdi.

team

USER INTERFACE (UI)

User Interface (UI) arayüz tasarımı demektir. Biraz daha açmak gerekirse; İnternet sitelerinde kullanıcıların uzun ve verimli vakit geçirmesini sağlamak, işlemlerini rahat bir şekilde yapabilmesini sağlamak için hazırlanan arayüzlerdir. Sade ve kullanımı kolay olması en önemli özelliklerindendir.

Arayüz tasarımı yaparken müşteriyi ve rakiplerini iyi analiz etmek oldukça önemlidir. Hazırlanan tasarımın tüm cihazlarda çalışıyor durumda olması gereklidir. (mobil, tablet, laptop vb.) Aksi takdirde tasarım ne kadar güzel olursa olsun site kullanımı zorlaşacağından yapılan tüm çalışmalar anlamını kaybetmiş olur.

USER EXPERİENCE (UX)

UX, kullanıcı deneyimi anlamına gelmektedir. UX’in amacı kullanıcıların siteyi pratik bir şekilde kullanmasını sağlamak , sitede verimli vakit geçirerek dolaşmalarını sağlamak kullanım zorluğu çekmeden işlemlerini bitirip siteden memnun şekilde ayrılmalarını sağlamaktır. Tüm bunların birarada olması için birçok etken hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Butonların yeri, içeriklerin dağılımı, görsel kullanımı vb. tüm detaylar UX tasarımcının doğru bir kurgu yapması için önemli alanlardır. UX, tasarımcının insiyatifine veya müşterinin isteğine göre değil kullanıcıların yüksek orandaki kullanım şekillerine göre belirlenmelidir. Bunun için de birçok kez test edilmesi ve dönüşlere göre revizeler yapılarak hayata geçirilmesi gereklidir.
Doğru bir UX tasarım kullanıcı performansınızda ve site trafiğinizde yüksek oranda olumlu etkiler yaratırken, yanlış bir UX tasarım ise aynı oranda düşüş yaşamanıza ve kullanıcı kaybınıza neden olabilir.

UX VE UI TASARIMI ARASINDAKİ FARKLAR

• UX tasarım, dijital alanda marka ve kullanıcı arasındaki etkileşim kalitesini en verimli hale getirme ve geliştirme sürecidir. • Markanızın dijital alandaki tüm tasarımsal duruşunun arayüz yazılımınızla en iyi şekilde müşteriye aktarılması UI tasarım kapsamındadır. • Site trafiklerinde artış elde etme, sitede kalma süresini arttırma ve tamamlanan işlem sayılarını arttırma gibi faaliyetlerin veriminin arttırılması için yapılan çalışmalar, testler, anlizler ve geliştirmeler UX tasarım konusudur. • Markanızın tüm dijital cihaz ve platformlarda etkin şekilde kullanılabilmesini sağlamak UI tasarımın görev kapsamındadır. • Hislere, duyulara, kullanıcı alışkanlıklarına bağlı deneyimlerin dijital kanallara aktarılması UX tasarım konudur.

NEDEN UX&UI TASARIM YAPTIRMALISINIZ ?

2000 li yıllar itibariyle internetin hayatımızda ve hemen hemen tüm sektörlerde yer etmesi ile birlikte tüketicilerin kullanım alışkanlıkları da değişmeye başladı. Günümüzde gerek ürün alımlarında gerekse yapılacak iş birliklerinde taraflar ilk olarak internetten karşı taraf hakkında bilgi araştırması yapmaya başladı. Yapılan araştırmalar ışığında eğer markaya güvenir ve tatmin edici bilgilere ulaşırsa direkt iletişime geçmeye veya ürünü satın almaya başladı. Özetle dijitalde özellikle de web sitenizde yapacağınız hamleler güvenilirliğinizi ve potansiyel müşteriniz ile aranızdaki bağı kuran ve geliştiren bir hal aldı. Bu nedenle sektörünüz ne olursa olsun web sitelerinize giriş yapan kullanıcıların sayfalarınızda dolaşma süresini arttırmak, sizinle daha çok ilgilenmesini-güvenmesini sağlamak ve en önemlisi onu iletişime veya satın almaya sürüklemek tamamen UX-UI tasarımın iyi yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle daha çok satış, daha çok kullanıcı güvenilirliği ve sadakati isteyen tüm marka ve işletmelerin bu hizmeti alması gereklidir.

NELER YAPIYORUZ ?

İlk olarak markanızı tanıyoruz. Sektördeki duruşunuz, ürünleriniz, amacınız vb. neler ? bunları bilmek ve yol haritasını çizmeye buradan başlamak önemli. Ardından yapacağımız sektörel bir analiz yaparak bulunduğunuz sektörde olması ve olmaması gereken unsurları biraraya getiriyoruz. SWOT Analizi ile rakipleri yakın takibe alıyoruz.ve onların bir adım önüne geçebilmek için markamıza neler katabilirizin planlarını oluşturuyoruz. Bu hazırlıklıklar ışığında yapılacak arayüz tasarımı ile ilgili size maddeler halinde içeriklerimizi sunuyoruz. Onayladığınız maddeleri hazırlamaya başlıyoruz. Ardından bir demo link altında size yayında nasıl görüneceğini sunuyoruz. Onayınızın ardından sayfaları yayına açıyoruz. Yayına açıldıktan sonra AB testlerine devam ediyoruz. Kullanıcılar sağladığımız kolaylıkları kullanabiliyor mu ? zorlandıkları noktalar var mı ? iyileştirmek adına yapılabilecek ekstra çalışmalar var mı ? gibi.

Unutmayın hiçbir arayüz, hiçbir website açıldığı günkü gibi duramaz. Mutlaka iyileştirmelere ihtiyaç duyar. Bunları yapmadığınız ve güncellemere ayak uydurmadığınız anda daima rakiplerinizin ve dijital dünyanın gerisinde kalırsınız. Bunu unutmayın, daima kendinizi ve sitenizi güncelleyin 

ÜCRETSİZ ANALİZ FORMU